Wilt u een kookgroep
laten aansluiten?

Goed bereikbaar

Snel beschikbaar

Ervaren elektriciens

Maatwerk & service

Wilt u een kookgroep laten aansluiten?
Groenebeek staat voor u klaar.

Voor het laten aansluiten van een kookgroep bent u bij Groenebeek Installatietechniek aan het juiste adres. Als u elektrisch wilt gaan koken heeft u meestal een kookgroep nodig in uw groepenkast. Een kookgroep of fornuisgroep is nodig vanwege het elektrische vermogen van uw elektrische kookplaat. Om een inductie kookplaat aan te sluiten heeft u meestal ook een perilex stekker of perilex wandcontactdoos nodig. Vanwege de risico’s – zoals kortsluiting of brand – is het belangrijk dat een kookgroep of perilex veilig en professioneel wordt aangesloten. De elektriciens van Groenebeek Installatietechniek helpen u graag hiermee.

Wilt u een kookgroep laten aansluiten of wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op:

 

Ook kunt u eenvoudig & snel een offerte aanvragen via ons formulier.

Kookgroep

De kookgroep wordt aangelegd in de groepenkast of meterkast.

Veilige installatie

U kunt rekenen op een veilige & professionele groepenkast.

Gaskosten besparen

Wij kunnen u helpen om over te stappen op elektrisch koken.

Klanttevredenheid

Service & kwaliteit staan bij ons hoog in het vaandel.

Elektrische kookplaat aansluiten

Om elektrisch te kunnen koken heeft u een elektrische kookplaat nodig die op een veilige & professionele wijze wordt aangesloten op uw elektrische installatie. Er zijn verschillende soorten elektrische kookplaten. Per kookplaat kan de stekker en de aansluitwijze verschillen. Meestal wordt een kookplaat aangesloten met een perilex stekker (5 polig). Ook wordt er in de groepenkast vaak een kookgroep aangelegd. Een aansluiting om elektrisch te koken dient te voldoen aan de voorschriften uit de NEN 1010. Daarin zijn voorschriften voor goede & veilige E-installaties opgenomen.

Als u elektrisch wilt gaan koken en uw installatie hiervoor wilt laten aanpassen of uitbreiden zijn er verschillende zaken van belang. Zo is het belangrijk om te weten of het gaat om een 1-fase, 2-fase of 3-fase kookplaat. Een 1-fase kookplaat wordt aangesloten met een ‘normale stekker’ (2 polig), terwijl een 2-fase of een 3-fase kookplaat moet worden aangesloten met een zogeheten perilex stekker (5 polig). Om een perilex stekker fysiek te kunnen aansluiten is er een perilex wandcontactdoos nodig, die vaak nog niet in de keuken aanwezig is en die dus moet worden aangelegd. Om een perilex aansluiting te installeren in de keuken moet er (vaak) een nieuwe kabel worden aangelegd vanaf de meterkast naar de keuken. Vervolgens moet deze nieuwe kabel worden aangesloten op de groepenkast. Afhankelijk van het type kookplaat moet dit worden gerealiseerd door middel van een kookgroep (2-fase), of door middel van een 3-fase aansluiting. In dit kader is het o.a. van belang wat de technische staat van de huidige groepenkast of stoppenkast is en of er voldoende ruimte is voor een uitbreiding. Ook is van belang  wat voor hoofdaansluiting er in de woning of in het pand aanwezig is. 

Vraagt u zich af of uw groepenkast geschikt is om elektrisch te koken? Of wilt u een perilex stekker of een kookgroep aansluiten? Maak dan een afspraak met onze elektricien om uw elektrische installatie te beoordelen.

Erkend Installateur

Hoge klantwaardering

Zegelrecht Netbeheerder

Offerte aanvragen

Wilt u een prijsopgave ontvangen om elektrisch te kunnen koken? Vul dan dit formulier in en wij nemen z.s.m. contact met u op.

Inbouw perilex stopcontact:

Opbouw perilex stopcontact:

Wat kost een kookgroep en/of perilex aansluiting?

Wat kost een auto? Dat hangt ervan af… Voor een perilex stekker en/of kookgroep geldt dit ook. Het aanpassen of aanleggen van een installatie om elektrisch te kunnen koken is maatwerk. De prijs verschilt per situatie, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren en uw wensen, zoals:

  • Het vermogen van uw kookplaat. Als u een elektrische kookplaat heeft met een 1-fase aansluiting (1 x 230V / 3.680 Watt) dan is één aparte groep in principe voldoende. Als u een kookplaat heeft met een 2-fase aansluiting (2 x 230V / 7.360 Watt), dan heeft u een aparte kookgroep nodig. In een kookgroep worden twee groepen gecombineerd tot één gezamenlijke groep, zodat uw kooktoestel voldoende vermogen krijgt (2 x 230V / 11.040 Watt). Als u een kookplaat heeft die op 3-fasen moet worden aangesloten (3 x 230V), dan dient uw groepenkast hiervoor geschikt te zijn. Ook dient u te beschikken over een 3-fase hoofdaansluiting (3 x 230V), of anders moet uw hoofdaansluiting worden verzwaard.
    • In de specificaties van een elektrische kookplaat is te vinden wat het (maximaal) benodigde vermogen van de kookplaat is, vaak uitgedrukt in het aantal Kilowatt (kW). Als vuistregel kunt u hanteren dat een 2-fase kookplaat met 7,2 kW moet worden aangesloten op een kookgroep en dat een 3-fase kookplaat met 11,1 kW moet worden aangesloten op een 3-fasen aansluiting.

 

  • Uw hoofdaansluiting. Vanuit de netbeheerder (in onze regio is dit Stedin) heeft u de beschikking over een bepaald type hoofdaansluiting. Dit kan een zogeheten ‘1 fase’ aansluiting zijn, die doorgaans maximaal 25 of 30 Ampère aan stroom kan leveren. Of dit kan een 3 fase aansluiting zijn, die meestal 3 x 25 Ampère aan stroom levert. Afhankelijk van het vermogen van de elektrische kookplaat dient u te beschikken over de juiste hoofdaansluiting. U kunt uw hoofdaansluiting eventueel laten aanpassen door een verzoek in te dienen via de website www.mijnaansluiting.nl

 

  • Het aantal benodigde en aanwezige groepen. In de groepenkast wordt de stroom verdeeld over meerdere groepen. Apparaten die veel stroom gebruiken, zoals een elektrische kookplaat, hebben één of meerdere eigen groepen nodig. Dit om te voorkomen dat er overbelasting en/of brand optreedt. Heeft u misschien ongebruikte groepen over die kunnen worden gebruikt om elektrisch te koken, of moeten er nieuwe groepen worden geinstalleerd. Als uw kookplaat meer groepen nodig heeft (die niet ongebruikt aanwezig zijn), dan heeft dit eveneens een effect op de prijs.

 

  • Fysieke ruimte in uw groepenkast en/of meterkast. Er dient voldoende ruimte in uw groepenkast beschikbaar te zijn (of te worden gemaakt) om één of meerdere groepen te kunnen bijplaatsen voor de elektrische kookplaat. Het kan zijn dat uw groepenkast deze ruimte niet biedt, waardoor er soms een nieuwe groepenkast moet worden geplaatst. In dat geval dient er ook voldoende ruimte in de meterkast aanwezig te zijn.

 

  • De technische staat van uw groepenkast of stoppenkast. Indien uw groepenkast in een goede staat verkeerd, dan is het technisch mogelijk & verantwoord om een nieuwe verbinding (om elektrisch te kunnen koken) aan te sluiten op de kast. Als u echter een sterk verouderde stoppenkast of groepenkast heeft zonder hoofdschakelaar en/of zonder aardlekschakelaar dan zal dit in principe ook aangepast moeten worden. Kortgezegd omdat wij u graag willen voorzien van een veilige en professionele installatie.

 

  • De fysieke afstand tussen de meterkast en de keuken. Bij het realiseren van een perilex aansluiting in de keuken dient er een nieuwe kabel te worden aangelegd vanaf de meterkast naar de keuken (of althans naar de plaats waar de elektrische kookplaat zich bevindt). Des te groter de afstand tussen deze twee zaken, des te langer is de benodigde kabel. De materiaalkosten voor een langere kabel zijn uiteraard hoger en het aanleggen van een langere kabel kost doorgaans ook meer tijd.

 

  • De fysieke situatie in de woning en uw wensen. Een nieuwe kabel voor een perilex aansluiting in de keuken wordt vaak via de kruipruimte van de woning aangelegd. Is deze kruipruimte goed bereikbaar een begaanbaar voor onze elektricien, of moet er eventueel een andere route worden gekozen? Ook zal er (met een speciale boor) een gat in de vloer van de keuken geboord moeten worden. Eveneens is het van belang of het gaat om een inbouw of opbouw perilex aansluiting. Een inbouw perilex aansluiting betekent meestal ook dat er (een stuk) in de muur moet worden gefreest. Hierbij is vervolgens van belang of het gaat om een (reguliere) stenen muur of om een muur van beton. Frezen in beton duurt langer en kost meer, dan een kabel infrezen in een stenen muur.

 

Bij het opstellen van een offerte voor een perilex aansluiting en/of kookgroep dient er met diverse factoren rekening te worden gehouden. De precieze prijs van een aansluiting om elektrisch te koken hangt daarom af van uw situatie. Wilt u meer informatie of een prijsopgave van ons ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Groepenkast vervangen?

Klik hier voor meer informatie.

Elektra storing oplossen?

Klik hier voor meer informatie.

Offerte aanvragen?

Klik hier voor meer informatie.