Heeft u nog een stoppenkast?

Vanwege toegenomen energieprijzen of vanwege het milieu, zijn veel mensen tegenwoordig bezig met het verduurzamen van hun woning. Naast het isoleren van de woning – dat is doorgaans de eerste stap – kan het dan bijvoorbeeld gaan om het installeren van zonnepanelen om zelf energie op te wekken, om elektrisch koken door middel van een inductiekookplaat, of om het installeren van een (hybride) warmtepomp om het gasverbruik te verminderen dat nodig is om de woning of om het drinkwater te verwarmen. Daarnaast worden er steeds meer laadpalen geïnstalleerd bij mensen thuis, vanwege de wens om de elektrische auto voor de deur te kunnen opladen.

Door deze wijzigingen op het gebied van energiegebruik verandert ook het gebruik van de elektrische installatie in een woning. Hierbij is het belangrijk om zich ervan bewust te zijn dat de ‘belasting’ van de verdeler (de stoppenkast of groepenkast) door deze wijzigingen steeds meer toeneemt. Bij veel oudere installaties neemt hierdoor ook de kans op overbelasting, brand, uitval of het ontstaan van andere problemen toe. Vanwege deze ontwikkelingen adviseren wij onze klanten om verouderde installaties te laten controleren en dan met name de ‘stoppenkast’ te vervangen.

Vanuit Techniek Nederland – de brancheorganisatie die o.a. voorlichting geeft en wij ook zijn aangesloten – wordt er ook bewust aandacht gevraagd voor deze ontwikkelingen en wordt ook specifiek geadviseerd om stoppenkasten te vervangen voor moderne groepenkasten:

“Verouderde installaties

De traditionele stoppenkast is volgens Van Vugt in veel gevallen niet meer toereikend. Ook energieopslag met thuisbatterijen is in combinatie met een gedateerde installatie niet mogelijk. Bovendien kunnen de stoppenkasten brandgevaar opleveren, zo zegt hij. ‘Meterkasten met daarin de ouderwetse porseleinen ‘stoppen’ dateren van vóór 1990. ‘De bedrading van oude stoppenkasten is niet geschikt voor het aansluiten van apparaten met grotere vermogens. Door overbelasting ontstaat oververhitting waardoor onderdelen kunnen uitvallen, kabels kunnen doorbranden en er kan uiteindelijk zelfs brand ontstaan in de meterkast.’

U kunt dit artikel zelf ook lezen via: Ouderwetse stoppenkast is gevaarlijk (ew-installatietechniek.nl)

Bent u zelf misschien van plan om uw woning te verduurzamen, of bent u daar al mee bezig? Dan adviseren wij u om ook uw elektrische installatie te laten beoordelen en/of aanpassen aan de eisen van deze tijd. Mocht er in uw meterkast nog een stoppenkast aanwezig zijn, dan adviseren wij in verreweg de meeste gevallen om deze te laten vervangen door een moderne groepenkast.

Voor meer uitleg & informatie over het vervangen van een groepenkast kunt u terecht op deze pagina. Mocht u dit wensen dan kunt u ook direct een offerte aanvragen voor het vervangen van uw stoppenkast of groepenkast. Verder kunt u er ook voor kiezen om ons een bericht te sturen via het contactformulier of om telefonisch contact met ons op te nemen.d

2